Hlavní obsah

Zavřou se další okresy? Čísla ukazují na Náchod, Hradec Králové či Tachov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu nevyloučil uzavření dalších regionů při zhoršení epidemiologické situace. Nyní nesmějí vycestovat lidé z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, ostatní občané zase nemohou do oblastí přijet. Další na řadě jsou v počtu nakažených okresy Náchod, Hradec Králové a Tachov.

Článek

„Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v uzavřených okresech. Nelze proto vyloučit, že bychom takto pokračovali i v dalších lokalitách,“ nastínil ve čtvrtek Blatný.

Blatný nevyloučil uzavření dalších regionů

Domácí

Zavřené jsou nyní tři okresy. V Chebu se podle dat ministerstva zdravotnictví nakazilo 2464 lidí na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní, v Trutnově 2576 a v Sokolově 2486.

Jen o trochu lepší je situace v okresech Tachov (2107), Náchod (2060) a Hradec Králové (1804). Pokud by tak ministerstvo přistoupilo k dalšímu uzavření, tyto tři okresy jsou nyní v počtu nakažených na řadě.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

Při případném uzavření dalších okresů budou hrát roli zřejmě i nemocniční kapacity. Ve zmiňovaných okresech je vysoký počet nově nakažených lidí starších 65 let, kteří patří k rizikové skupině, a končívají tak častěji v nemocnicích. Za posledních 14 dní se v Náchodě na 100 tisíc osob nakazilo 1621 lidí starších 65 let, v Tachově 1630 a v Hradci Králové 1243.

Mezi okresy, kde je nákaza naopak nejméně rozšířená, patří Kroměříž, Zlín, Ostrava, Uherské Hradiště, Jeseník nebo Vsetín.

Data napovídají tomu, že situace je nyní horší v Čechách než na Moravě, jak už dříve upozornil Blatný. „Západní část republiky je na tom nejhůře, jejich nemocnice jsou nejvíce zatížené. V těchto krajích je také pravděpodobnější britská mutace,” uvedl.

Kde se lidé nejčastěji nakazí? Ve školách nebo v zařízeních sociálních služeb

Koronavirus

Celkově však situace v celé České republice není dobrá. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu a vysokým počtem pacientů. V některých krajích je vyčerpaná téměř veškerá kapacita nemocnic.

Vysoký je také počet těžkých případů, rozšiřuje se i britská mutace.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám